Feestelijk! De ‘bow-tie’

De meeste heren dragen een vlinderstrik als ze een officiële aangelegenheid hebben, als onderdeel van de smoking of het rokkostuum. Voor anderen weer, is het een dagelijkse kledingaccessoire, als vervanger van de das.

Onlangs was ik op een groot gala en het viel mij al snel op dat de meeste heren niet een zelfgeknoopte strik droegen, maar een strik met een haakje. Jammer, want een zelfgeknoopte vlinderstrik heeft veel meer cachet en it’s the details that matter, toch?

Voor officiële gelegenheden wordt vaak gekozen voor een zwarte strik. De zwarte strik (”black tie”) hoort bij een smoking en een witte strik (”white tie”) wordt gedragen bij een rokkostuum.

Maar, vlinderstrikken zijn er in alle kleuren en dessins. Stijlvol, chic, hip en soms ook gedurfd.

Ga je voor een wat nonchalantere look, dan kun je de strik wat losjes langs het boord laten hangen. En  … aan het eind van de avond kan de strik in één vloeiende beweging worden losgetrokken, zodat de twee uiteinden nonchalant om de hals hangen.

Omdat het dragen van een strik bij de meesten niet wekelijks voorkomt, is het vaak weer even tobben om de strik goed te kunnen knopen. Maar als je zelf je veters kunt strikken, lukt dit met een vlinderdas ook! Volg de onderstaande instructie, even oefenen en het gaat al snel vanzelf. Succes!